DOELSTELLING, GOVERNANCE en financiering
De Stichting NUON-Claim (hierna te noemen: de “Stichting”) is opgericht op 12 juni 2020. De Stichting heeft ten doel het behartigen van de belangen van (groot)zakelijke klanten die nadeel en/of schade lijden of hebben geleden in verband met het in rekening brengen door Vattenfall N.V. en daarmee verbonden rechtspersonen van een kW-vergoeding op de elektriciteitsrekening. De stichting heeft een bestuur en een raad van toezicht. Het bestuur stuurt de advocaat aan en neemt zelfstandig besluiten. Belangrijke besluiten, zoals het aanvangen van juridische procedures en het aangaan van schikkingsovereenkomsten, zijn aan goedkeuring door de raad van toezicht onderhevig. Het bestuur kan ook de deelnemers raadplegen alvorens een besluit te nemen.
De stichting zal bij het voeren van collectieve procedures de Claimcode 2019 naleven. De statuten van de stichting, alsmede een toelichting bij de governance structuur, de bezoldiging van bestuurders en toezichthouders, verantwoording en verslag en overige informatie in verband met de naleving van de claimcode is opgenomen in het Verantwoordingsdocument dat hieronder samen met de statuten is te downloaden. Op dit moment lopen nog geen juridische procedures, de stichting verwacht dat deze spoedig zullen aanvangen. Bij de besluitvorming over ingrijpende onderwerpen, zoals bijvoorbeeld een eventuele schikkingsovereenkomst, betrekt het bestuur op nader door haar te bepalen wijze het draagvlak onder de statutaire achterban.
De Stichting heeft geen winstoogmerk en vraagt de gedupeerden niet om een vergoeding (zoals registratie- of inschrijfgeld). De stichting heeft met de gerenommeerde Amerikaanse procesfinancier Bench Walk Advisors (New York) een procesfinancieringsovereenkomst gesloten. Zij nemen de kosten van het proces voor hun rekening in ruil voor een percentage van de schadevergoeding. Dat percentage bedraagt in beginsel 8-25% (afhankelijk van de aard en de stand van de procedure) van de schadevergoeding na aftrek van kosten. Voor aangesloten deelnemers kan het percentage nooit hoger zijn dan 25%. In de overeenkomst is onder meer vastgelegd dat de zeggenschap over de proces- en schikkingsstrategie uitsluitend bij de stichting berust. De overeenkomst kan door de rechter worden ingezien en getoetst.
De Stichting wordt ondersteund door ClaimShare, een professioneel platform voor collectieve juridische belangenbehartiging. ClaimShare verzorgt de corporate, financiele en deelnemersadministratie, de communicatie en begeleidt via haar serviceplatform de inschrijving van gedupeerden.